Fel att förbjuda förnekelse av Förintelsen

Läser till min förskräckelse idag att Sveriges regering ska utreda ett förbud mot förnekelse av Förintelsen.

Till att börja med kan den här bloggaren bekräfta att han tror att Förintelsen har hänt, och att det var ett avskyvärt brott mot mänskligheten som vi såklart ska göra vårt bästa för att förhindra nya varianter av i framtiden. Men med det sagt tycker jag ändå inte det är rätt väg att gå att förbjuda folk att förneka förintelsen.

Varför tycker jag då så?

Jo, jag anser inte att man kan införa tankeförbud. Om vi förbjuder människor att tänka vissa tankar, och sedan diskutera dessa tankar med andra, då anser jag att vi begår en annan typ av brott mot mänskligheten. Tankeförbud är enligt mig ett oacceptabelt förtryck av av individens fria tanke. Tankar som visserligen kan vara obekväma och vedervärdiga, men som individen inte rimligen kan tvingas att inte tänka.

Förintelsen är ju förskräcklig på alla sätt, och ska man väl börja förbjuda vissa tankar är det kanske rimligt att man börjar just där. Men sådana rättfärdiganden blir lätt till sluttande plan; vad blir i så fall nästa företeelse vi inte får ha avvikande åsikter om? Dödsstraff? Invandringen? Alla människors lika värde? Klimatet? Coronarestriktionerna?

Tillåts individer inte ifrågasätta rådande konsensus och värderingar tror jag att mänskligheten inte kommer att kunna lära sig nya saker, och därigenom bli klokare och än mer framgångsrik. Det blir som katolska kyrkans förnekelse av Kopernikus heliocentriska universum om igen.

Det man kan diskutera närmare är kanske ifall det skulle vara olagligt att medvetet ljuga om Förintelsen, men det borde såklart omfatta många fler områden.

En reaktion på ”Fel att förbjuda förnekelse av Förintelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s