Vad vill Microsoft visa med sin coronastatistik?

Söker man på ”statistik corona” på google får man upp diagrammet överst i bilden när man klickar på ”dödsfall”. Det ser vid en första anblick ut att vara en högre coronadödlighet i Sverige nu än i våras, med toppar på över 170 döda per dag. Men kollar man lite närmre ser man att flera dagar är rapporterade som noll, vilket innebär att de som dog då hamnat på en annan dag och därmed bidrar till de extrema spikarna…!

Detta diagram härrör från Github, ett företag som ägs av Microsoft. Finns det någon som äger stora andelar av Microsoft och har ett intresse av att sprida skräck rörande covid-19 för att få folk att vilja vaccinera sig?

Det som gör att jag reagerar så ilsket på detta diagram är att siffrorna för i höst tidigare har presenterats av Github precis som siffrorna i våras; utan en massa hack i datan. Nu ville man dock visa lite mer skrämmande statistik tolkar jag det som…

På FMH ser de inte ut att vilja förvilla medborgarna åtminstone.

Gällande coronastatistik generellt finns det tyvärr en hel del att klaga på utöver vissa aktörers vilja att förvränga den… Jag tänker dels på de ytterst osäkra PCR-testerna, men även på osäkerheten ifall någon dör med eller av covid-19. Det verkar som att en huvuddel i Sverige dött av andra orsaker, men ”med” covid-19. Detta gör det svårt att säga något om dödligheten, samt gör det omöjligt att jämföra med andra länder som har ett annat förhållningssätt till detta.

Sammantaget kan man starkt ifrågasätta all form av jämförelse mellan olika länders coronastatistik som gjorts fram till idag. Möjligen kommer en utredning att kunna gå igenom detta i framtiden, och då identifiera jämförbara siffror länder emellan. Det kommer såklart vara lärorikt, men det hade ju inte varit fel att ha sådan data redan idag.

Generellt tycker jag det är ytterst märkligt att detta inte har lett till ramaskrin från statistiker i olika länder. De borde ha krävt tydlig och enhetlig data för sina analyser.

En reaktion på ”Vad vill Microsoft visa med sin coronastatistik?

  1. Förvånande att detta inte uppmärksammas mer. Pinsamt att se hur de valt att presentera datan, att detta sedan skiljer sig vilt mellan rapporter är bara bonus. Ja och att de i många fall bara publicerat bilder på diagram utan tillfällig data. För att inte tala om grovt olämpligt namngivna staplar/axlar tillsammans med fantastiskt magra förklaringar som innebär att man får anta hur de tänker…

    Inte den som är den men kan FHM verkligen ha så dåliga statistisker, kvalitetskontroller samt stolthet att det händer av en slump?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s