Etnicitet var visst inte det jag trodde…!?

Idag lyssnade jag på det senaste avsnittet av ”Hur kan vi?”, där Navid Modiri intervjuar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. Jag har tidigare sett honom som en någorlunda vettig sanningssägare, med en del intressanta förslag på hur man praktiskt skulle kunna hantera invandringsfrågan. Efter denna intervju är jag dock inte riktigt säker på om jag gillar hans synsätt längre.

Han hävdar i intervjun att en gemensam etnicitet är nödvändig för att känna samhörighet, men han kan i intervjun inte förklara vad som egentligen skiljer hans definition av etnicitet från rastillhörighet, förutom att det förra är ett mer accepterat begrepp i dagens Sverige. Han försöker sedan förklara att man måste vara etnisk svensk för att passa in i Sverige. JAG förstår det som att han menar genetiskt; en ”nordgermansk folkstam”. Förklaringen som ges är att man uppenbarligen behöver ha förfäder som är svenskar, samt att andra etniciteter i hans ögon verkar oförmögna att tillgodogöra sig svensk kultur, än mindre skapa den. Enligt mig luktar det rasism; eller lite som Sverigedemokraternas numera bortstädade formulering: ”nedärvd essens”. Man skulle även kunna se det som högerextremisternas variant på identitetspolitik. Man är helt enkelt född till något, och det är vad som först och främst kommer definiera din identitet genom livet.

Lika motbjudande idé från höger som från vänster.

När jag efteråt, medelst Google, försökte förstå hans ståndpunkt ur en annan vinkel än rasistepitetet, såg jag till min förvåning att ordet etnicitet definitionsmässigt inte har något som helst med genetik eller hudfärg att göra. Wikipedia låter meddela följande:

”En etnisk grupp (från grekiskans ethnos, ‘folk’) är en grupp människor med samhörighet och gemensam historia. Gruppen har ett samlande namn, myter om ett gemensamt ursprung, en mer eller mindre gemensam kultur – ofta genom språk, religion och traditioner – koppling till ett visst område samt en inre solidaritet. En individs identifikation med en etnisk grupp kallas personens etnicitet.

Sålunda en beskrivning som gör gällande att gener eller hudfärg är helt irrelevanta vad gäller etnicitet och förmågan att tillgodogöra sig eller föra en kultur vidare. Klart att vi har en massa nordgermaner som kulturbärare i Sverige för tillfället, då det är vi som bott här längst. Men alla som kommer hit har en teoretisk chans att assimilera sig. En afrikan kan m a o komma hit och assimilerats till att bli en etnisk svensk enligt Wikipedia…

Jag har inte riktigt vant mig vid den tolkningen av etnicitet än, men att en afrikan kan komma hit och bli precis som oss har jag inga invändningar emot.

Kanske är det här jag och Kasselstrand skiljer oss åt i vår syn på invandringen. Kasselstrand verkar vara av åsikten att inga invandrare kan assimileras om de inte är av den germanska folkstammen, och att vi därför borde ha noll sådana invandrare. Jag tror däremot på alla etniciteters möjlighet att anpassa sig till den svenska kulturen, men att anledningen till att det inte fungerar idag är de enorma volymerna.

Den stora mängd människor från väsensskilda kulturer som kommit till landet på senare år har till stora delar inte haft möjlighet att ens lära känna svenskar eller vår kultur. De har av praktiska skäl tryckts ut till billiga bostadsområden, vilka svenskarna som tidigare bodde där successivt har lämnat som en följd av otryggheten som uppstått i sådana multikulturella smältdeglar.

Kvar finns inga svenskar att lära sig svensk kultur av. Tro fan att ingen invandrare kan assimileras då.

Hade invandringen istället legat på rimliga nivåer hade det i alla fall funnits en chans att blanda de enstaka, invandrarna i ett visst område med svenskarna där. För att ha ett socialt umgänge hade invandrarna då behövt anpassa sig till hur svensken är, och på så vis assimileras in i samhället. Och kunna bli etniska svenska kulturbärare enligt Wikipedias definition. Eller som vilken svenne som helst enligt min.

Det kräver dock både stolta svenskar och motiverade invandrare, men hur man får till de ingredienserna sparar jag till ett senare inlägg….

Lästips om begreppen ras och etnicitet: https://motargument.se/2020/01/02/ar-etnicitet-det-nya-ras/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s