Verkningslöst klimatlurendrejeri

Jag har nyligen suttit ner och kollat upp alternativa elleverantörer för att se ifall vi kunde få ett bättre pris hos en annan leverantör. Jag slogs av hur i stort sett alla elbolag försöker pusha på oss kunder vad de kallar ”förnyelsebar energi”, som till min initiala förvåning inte heller kostade extra. Ingen nyhet för de flesta möjligen, men det känns som att fler och fler borde börja fatta hur tomt löftet är. 

För det är ju precis samma el ändå!

Förr om åren kommer jag ihåg att det var lite dyrare ifall man valde att köpa el uteslutande från förnyelsebara källor. Då kunde man ju anta att de åtminstone använde de extra örena för att subventionera byggandet av anläggningar med sådan profil, så att de kanske skulle kunna bidra lite till en ”bättre” energimix.

Idag är det däremot mer eller mindre ekonomiskt vansinne att bedriva elproduktion med, än mindre bygga, anläggningar som producerar något annat än politiskt korrekt fossilfri el. Så förnyelsebart är det enda som är ekonomiskt gångbart att producera eller bygga anläggningar för i normalfallet. Skatter och avgifter gör det ytterst oattraktivt att producera el via kol, olja, gas eller kärnkraft. Dessa begränsningar har ju, som ni säkert känner till, även lett till att vi framöver riskerar allvarliga nedstängningar i södra Sverige, och gjort oss beroende av att snabbupphandla dyr kolkraft i utlandet, samt påskyndat uppstarten av Ringhals 1 som planerades vara nedstängd för underhåll hela sommaren. Och börja elda med olja i en reservanläggning i Karlshamn. 

Man kan ju i alla fall vara glad att elbolagen inte lurar kunderna att betala extra för förnyelsebar el, eftersom det är det enda de har möjlighet att nyinvestera i ändå i Miljöpartiets Sverige.

Men på grund av denna politik har Sverige lagt grunden för ökade koldioxidutsläpp, precis tvärtemot intentionen…! Jag är för egen del inte så orolig för just koldioxiden, livets gas, men det ger ju lite att fundera kring vad det gäller våra politikers förmåga att nå resultat…

FOTNOT: Bild från ”Steget Efter”. Rekommenderar starkt att följa på Twitter: https://twitter.com/stegetefter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s