Strukturell rasism eller intellektuell lathet?

I vågorna efter Black Lives Matters senast uppblossade storm har hela västvärldens etablissemang känt sig manade att uttrycka både förståelse för rasifierade gruppers upplevda offerskap, samt att bekräfta rörelsens utfästelser gällande den vite mannen som förtryckare via de strukturer det moderna samhället är uppbyggt kring. Strukturer som i västvärlden historiskt varit rasistiska har sedan lång tid tillbaka successivt renats från all typ av definierbar rasism, men BLM och många andra  ”antirasistiska” rörelser hävdar att den på något vänster ligger dold mellan raderna. 

Det ligger mig nära till hands att beskylla den högst verklighetsfientliga postmodernismen för denna vägran att acceptera värdet av de strukturer som byggts upp i västvärlden under de senaste århundradena. Västvärlden har blomstrat och tidigare fattiga och förtryckta har objektivt sett lyfts upp genom den ofantliga rikedom som skapats. Inom postmodernismen finns dock ingen objektiv sanning, och i förlängningen ej heller något förtroende för att någon som inte tillhör en viss grupp skulle kunna bygga ett samhälle med rättvisa strukturer för just denna grupp. 

Det en enskild grupp definierar som rättvist blir en subjektiv utfästelse, men denna kan utan vidare benämnas vara en objektiv sanning av gruppmedlemmarna; så känner DE ju. Och att känna något trumfar alltid logiska argument i den postmoderna skolan. Alla perspektiv är lika korrekta, men det viktigaste perspektivet är alltid det man KÄNNER just nu. Logik är ju dessutom förrädiskt, då själva begreppet definierats av vita män. Den rasistiska strukturen ligger i BLM:s ögon i allt som skapats eller uttryckts av grupper högre upp på den intersektionella rankingen. 

Man har intalat sig att det är så det ligger till, och bryr sig sen inte ens om att fundera kring ifall det ändå finns något av värde i gammal kunskap. Denna intellektuella lathet har jag skrivit om tidigare i bloggen, och den utgör enligt mig en svår fiende för oss som vill åberopa vetenskap, empiri och logik i en öppenhjärtig debatt. Man når helt enkelt inte fram…!

Man kan fundera på hur alla olika självupplevt förfördelade grupper (olika etniciteter, religiös åskådning, sexuell läggning, kön, funktionshinder) som finns skulle kunna leva tillsammans om de var tvungna att kompromissa mellan sina egna samhällsutopier baserade på kompensation för tidigare upplevt offerskap. Kanske de kommer fram till att lika förutsättningar för alla vore en bra ide? Som dagens västvärld ungefär? 

FOTNOT: Bloggbilden publicerades mig veterligen först i tidningen Nya Tider, och är ett tydligt exempel på den vetenskapsförnekelse som BLM utövar. De KÄNNER att vita dödar svarta, och då blir det sant, oavsett vad statistiken säger. Strukturell lathet? Emotionell verklighetsförvridning? Hursomhelst, hur kommunicerar man ens med en sådan aktivist?

4 reaktioner på ”Strukturell rasism eller intellektuell lathet?

  1. Tack för värdefull information. Men även efter att ha dekonstruerat diagrammet så framstår det som att rasism inte har så mycket med morden att göra ändå…

   ”Meanwhile, if you’re a black person in 2013, your chances of being murdered by another black person are 56 in a million, and your chances of being murdered by a white person are five in a million.”

   Gilla

   1. Varför låtsas du som att BLM varit otydliga med vilket våld det uttryckligen handlar om? Polisbrutalitet. Det är vad som ligger till grund för BLM och deras kritik gentemot polis – och rättsväsende. Det utgör en betydligt högre risk att som svart bli mördad av polis, än det gör som vit. Det är ett faktum. Och det är – återigen då – polisbrutalitet man pratar om, inte mord och våld i största allmänhet.

    Gilla

   2. I den efterföljande debatten har det talats väldigt mycket om den strukturella rasismen som på något vis skulle genomsyra hela västvärlden. Jag ser det som att det avskyvärda modet på George Floyd var en gnista som tände eld på ett mycket större luftslott. För det går dåligt när man skall hitta data på att det finns någon typ av överrepresentation av vita som dödar svarta. Ja, svarta blir oftare dödade av poliser, men de begår också brott i högre utsträckning än vita. Kollar man på statistik över dödade vid polisingrepp i USA, så är det högre andel vita som blir dödade än svarta…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s